În noaptea de 28 februarie 2023 echipa de astronomi români din cadrul proiectului ParaSOL (Detecția obiectelor din Sistemul Solar și a resturilor spațiale folosind metode de calcul paralel) de la Institutul Astronomic al Academiei Române a descoperit un asteroid care a primit denumirea temporară 2023 DZ2. Observațiile au fost realizate folosind telescopul cu apertura de 2.5 metri numit Isaac Newton Telescope (INT) aflat în La Palma (Insulele Canare, Spania).
Rezultatele preliminare arată că acest asteroid are un diametru echivalent între 40 – 100 metri.
Animație cu mișcarea asteroidului 2023 DZ2 printre stele- captură din noaptea descoperirii
Telescop utilizat- Isaac Newton, 2.5 metri diametru
Autor animație Mălin Stănescu
Software (STU) Synthetic Tracking on Umbrella
După raportarea și validarea descoperirii obiectului astronomi din întreaga lume l-au monitorizat datele arătând că 2023 DZ2 va trece la 170000 km de Pământ (aproximativ jumătate din distanța Pământ-Lună) în ziua de 25 martie 2023.
Proiectul ParaSOL folosește ultimele tehnici de calcul pentru a dezvolta algoritmi eficienți și rapizi de căutare în datele de observații pentru a identifica asteroizi, comete, meteori și alte obiecte spațiale. Echipa proiectului este formată din astronomi și programatori români, dr. Ovidiu Văduvescu, Mălin Stănescu, dr. Marian Predatu, Lucian Curelaru, prof. Daniel Berteșteanu și dr. Marcel Popescu (directorul proiectului). Acesta beneficiază de o colaborare locală și internațională, în cadrul rețelei EURONEAR (http://www.euronear.org/). Menționăm cu această ocazie colaboratorii implicați în recenta activitate de validare: prof. Costin Boldea (primul care a identificat acest obiect), dr. Carlos și dr. Raul de la Fuente Marcos, autorii propunerii de observații INT pe timp spaniol, precum și studenții ING (Isaac Newton Group) Freya Barwell și Kiran Jhass.
Ideile incipiente din spatele acestui proiect care a dus la descoperirea asteroidului 2023 DZ2 au apărut ca o colaborare între astronomii profesioniști, studenții și astronomii amatori de la Astroclubul București.
Animație cu mișcarea orbitală a asteroidului 2023 DZ2
Credit efemeridă și reprezentare grafică- Catalina Sky Survey https://catalina.lpl.arizona.edu/
Autor animație: Daniel Berteșteanu
Mai multe detalii despre această descoperire și tehnicile folosite puteți citi pe pagina proiectului ParaSOL accesând linkul următor:
Felicitări tuturor!
Autor text: Daniel Berteșteanu