Data publicării: 10 decembrie 2024
Joi, 5 decembrie 2024, am susținut în amfiteatrul Voinov al Facultății de Biologie ultima ședință de curs de astronomie din modulul 1.
În această ședință am vorbit despre istoria fascinantă a cursei spațiale din deceniile 6 și 7 ale secolului trecut.
Povestea cuceririi spațiului cosmic a început cu cel de-al doilea razboi mondial care a generat, după sfârșitul acestuia, o cursă a înarmărilor între cele două blocuri de alianțe. În cadrul acestei curse s-a pus accentul și pe dominarea spațiului cosmic care aducea un avantaj strategic important. Așa că în această cursă, în afară de componenta militară, care este activă și astăzi, s-a dezvoltat fulminant și partea pașnică și științifică care a culminat cu trimiterea primilor oameni pe suprafața Lunii.
Firul narativ al ședinței i-a dus pe cursanții noștri în etapele premergătoare care au făcut posibilă incursiunea primelor rachete și oameni în spațiul cosmic. Evenimentele au început cu 4 octombrie 1957 când a fost deschisă era cosmică, am trecut prin marile premiere spațiale ale Uniunii Sovietice, urmate timid de cele americane. Ulterior am evocat momentul de maximă intensitate al cursei spațiale și anume cucerirea Lunii de către SUA, prin cele șase misiuni lunare cu aselenizarea celor doisprezece astronauți americani din programul Apollo.
Am încheiat cu o scurtă trecere în revistă a misiunilor interplanetare care au urmat, ale diferitelor țări care au investit în programele spațiale, în afara de cele două mari puteri. Astfel, am aflat despre misiuni ale europenilor (ESA), ale Japoniei, Chinei, Indiei, Noii Zeelande, Indiei, Emiratelor Arabe Unite și alții.
Lector: Marian H. Naiman
Curs organizat în parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Biologie din cadrul Universitații București și Institutul de Cercetare al Universității din București.