Ocultațiile sunt fenomene astronomice de scurtă durată în care obiecte din sistemul solar trec din prin dreptul unor stele diminuându-le pentru câteva secunde strălucirea.
Datele observaționale culese în timpul ocultațiilor oferă astronomilor informații deosebit de precise despre poziția, dimensiunea, forma și existența unor eventuali sateliți, inele sau chiar a vreunei atmosfere la obiectul care le-a generat.
Acum două nopți alaturi de colegul Ivo Dinev de la Observatorul Galilei din Bulgaria am observat în dublă stație (Traian, Jud. Ialomița- România & Silistra-Bulgaria) ocultația stelei TYC 1318-01031-1 din constelația Orion de către asteroidul (52) Europa.
Acest asteroid are un diametru de 300 km și este al șaptelea cel mai mare asteroid din centura principală. Fiind un asteroid cu suprafața alcătuită din compuși pe bază de carbon, Europa are un albedou foarte scăzut și o culoare gri închis asemănătoare asfaltului proaspăt turnat.
O modelare 3D a acestui asteroid se află la linkul următor:
https://3d-asteroids.space/asteroids/52-Europa
În cele două stații de observații ocultația a avut o durată de aproximativ 13 secunde și s-a produs în intervalul 00h12’12” și 00h12’25” UTC timp în care steaua TYC 1318-01031-1 și-a redus din strălucire cu aproximativ 2 magnitudini. Datele culese vor fi raportate către International Occultation Timing Association (IOTA).
Mai jos se poate vedea curba de lumină precum și un scurt video cu dinamica ocultației.
Text, video si grafic de Ivo Dinev si Daniel Berteșteanu